schmitz

Locatie: Koekelberg, BE
Jaar: 2017 -
Oppervlakte: 355 m²
Status: Ontwerp

Op een lang en smal perceel van 4.60 x 43.10m staan twee huizen. De ruimte tussen de huizen is volgebouwd en de bestaande constructie is in slechte staat.
De buitenwanden van de huizen worden hergebruikt en aangepast, binnen de bestaande buitenwanden wordt een nieuwe structuur geïntroduceerd. Deze eenvoudige structuur wordt geïsoleerd. De nieuwe raamopeningen volgen de bestaande, als het nodig is worden de openingen aangepast. De ruimte tussen de huizen wordt volledig vrijgemaakt voor twee binnentuinen. Een lichte stellingconstructie met twee trappen wordt in de tuinen gezet. De ene trap geeft toegang tot de eerste verdieping van de twee huizen, de andere geeft toegang tot een dakterras.
De organisatie van de ruimtes - een studio, een eengezinswoning, werkruimtes, een atelier en een houtwerkplaats - gebeurt op basis van hetzelfde principe: de privé ruimtes zijn klein, de gedeelde ruimtes groot. Dit principe wordt binnen en buiten toegepast.
Door het hergebruik van de bestaande structuren wordt de grens verlegd van waar iets begint en eindigt, waardoor de aandacht opnieuw wordt gevestigd op de dingen die al werken en wordt gezocht naar een manier om die aspecten in de omgeving te versterken en architectuur te maken.

We rock-'n'rollen met Olivier Goethals, common room en Lina Bo Bardi.

Foto's: Bertrand Cavalier

Met dank aan Esther Schepens.

schmitz
schmitz
schmitz
schmitz
schmitz
schmitz
schmitz
schmitz
schmitz
schmitz
schmitz